MMA-Mixed Martial Arts

 

Istoric

În lumea artelor marţiale moderne, conceptul de MMA devine din ce în ce mai popular, atât la nivel de iniţiere cât şi la nivel de performanţă, indiferent dacă vorbim de sportul amator sau de cel profesionist. Departe de a fi un stil în sine, MMA este un concept care promovează o abordare sinergică, oferind practicanţilor posibilitatea de a îşi alege modul de luptă dintr-o varietate de tehnici şi metode ce pot aparţine unor stiluri sau abordări complet diferite. Sistemul de antrenament, numit generic “cross-training” permite acumularea unor abilităţi fizice, precum şi însuşirea unui bagaj de cunoştinţe şi deprideri tehnico-tactice diverse, care depăşesc “graniţele” şcolilor şi stilurilor tradiţionale.

 

 

Originea conceptului MMA este controversată, oscilându-se între originile elene ale Pankration, sport practicat în cadrul olimpiadelor antice, şi abordarea “tehnicilor fără formă” exprimată de Bruce Lee în anii ’70. În realitate, ca şi în cazul multor invenţii sau concepte noi, principiile care au stat la baza apariţiei MMA au apărut, mai mult sau mai puţin simultan, în locuri diverse, fiind facilitate de libera circulaţie a informaţiei. Nu întâmplător, deşi conceptul de MMA este practicat în mod sistematizat în cadrul unor şcoli de arte marţiale cu rădăcini adânci în istorie, “boom-ul” acestui trend a devenit vizibil abia în epoca Internetului.

 

În anul 648 î.Hr. sportul Pankration a fost introdus în Jocurile Olimpice. Acesta poate fi descris ca o combinaţie între box şi lupte, meciul începând în poziţia stand, adesea ajungând într-o poziţie foarte apropiată de sol, utilizându-se mai multe tipuri de blocaje şi lovituri. De-a lungul timpului, Pankration a devenit cel mai popular sport olimpic din lumea antică.

Artele marţiale mixte moderne (MMA) reprezintă un sport ce are multe asemănări cu Pankration datorită combinaţiei de tehnici. Nucleul MMA constă în box, precum şi kick boxing şi muaythai (thai boxing), lupte (wrestling), libere sau greco-romane, grappling (jiu-jitsu brazilian) şi judo. Deşi Pankration a fost semnificativ diferit de MMA în sensul că sportul antic ducea lipsă de reguli, provocarea atletică ce vine din combinaţia unei arii largi de tehnici trezește la fel de mult interes în ziua de astăzi precum o făcea şi în vemurile antice.

Urmărind influenţa MMA-ului în lumea modernă, descoperim popularitatea unui sport similar din Brazilia de la începutul secolului al XX-lea. Practicanţii din acea perioada, în special familia Gracie, a adus această experienţă în SUA, influenţe care mai apoi au reprezentat baza MMA-ului modern.

 

Prima versiune a tipului de MMA în forma pe care o vedem în ziua de azi a luat naştere la începutul anilor ’90. În meciurile de promovare cu practicanţi din diferite discipline precum karate, box, lupte şi altele, multe combinaţii de la acel moment căutau să identifice cel mai eficient stil de arte marţiale. Pe măsură ce interesul creştea şi sportul se dezvolta, atleţii au început să se antreneze pentru mai mult de o disciplină, pentru a câştiga un avantaj competitiv mai mare.

La sfârşitul anilor ’90 promoterul american profesionist Ultimate Fighting Championship (UFC) a adoptat regulamentul Comisiei Atletice a statului New Jersey (Regulamentul unificat al MMA) şi MMA-ul modern din ziua de azi a fost stabilit prin introducerea claselor de greutate, limitelor de timp şi a sancţionărilor.

 

Arte marţiale mixte – un sport tehnic

MMA-ul este un sport creat pentru sparring şi competiţie. Ambiţia este de a atinge cel mai înalt nivel atletic posibil, cu cât mai puţine limitări tehnice posibile, asigurând în acelaşi timp un nivel scăzut de risc pentru practicanţi. Atât în cadrul artelor marţiale din est cât şi în cele din vest, toţi practicanţii sunt stimulaţi în spiritul respectului, umilinţei şi corectitudinii, o valoare de bază pe care MMA-ul o împărtăşeşte pentru ambele tradiţii.

Un atlet MMA trebuie introdus în cele trei elemente ale luptei, stand şi pe sol şi tranziţia dintre ele, şi trebuie să stăpânească un mare număr de tehnici de diferite feluri. Atleţii remarcabili au avut adesea cariere de succes în alte sporturi înainte de a începe să se antreneze şi să ia parte la competiţii de MMA. S-a încercat numărarea tehnicilor utilizate dar nu există un număr absolut – pentru fiecare element există sute. MMA-ul poate fi descris ca cel mai „natural” dintre toate artele marţiale deoarece atletul are aproape un număr infinit de modalităţi pentru a se apăra. De exemplu, dacă este slab la sol poate conduce meciul spre poziţia stand; dacă oponentul este ofensiv utilizând o anumită tehnică, nu eşti limitat să răspunzi cu aceeaşi tehnică, ci poţi utiliza orice tehnică este mai eficientă pentru tine în acea situaţie. Fiind atât de complex, solicitând capacităţi extraordinare pentru a-l stăpâni şi fiind în acelaşi timp atât de intuitiv, sportul devine atât de atractiv pentru practicanţi şi de asemenea pentru spectatori.

 

Arte marţiale mixte în ziua de azi

MMA-ul a avut o expansiune uriaşă în ultimii ani cu o creştere a numărului de practicanţi la toate nivelele precum şi adepţi şi spectatori. Adesea este referit ca fiind cel mai bine dezvoltat sport din lume şi există exemple pozitive de dezvoltare peste tot în lume.

 

Cu privire la adepţi, site-urile populare MMA au peste un milion de vizitatori pe lună iar sportul este de asemenea foarte popular şi la TV. UFC-ul, fiind cel mai mare promotor profesional, a transmis în 150 de ţări şi în 22 de limbi diferite în întreagă lume.

 

Arte marţiale mixte – o mişcare recreaţională

 

Datorită popularităţii extraordinare pe care o are MMA-ul ca sport profesional, partea recreaţională este prea rar discutată, dar asta nu înseamnă că este mai puţin importantă. Odată cu creşterea numărului de atleţi creşte şi numărul de practicanţi recreaţionali în înteaga lume. Aceştia sunt oameni care au descoperit că MMA-ul este o formă de exerciţiu extraordinară (deşi MMA-ul recreaţional este mult mai restrictiv decât MMA-ul profesional, din motive evidente). În ţările unde MMA-ul este bine cunoscut, partea recreaţională se extinde rapid.

„Grupul ţintă” al MMA-ului este foarte mare – totul de la cei care anterior au practicat alte arte marţiale şi vor să se dezvolte ca atleţi până la cei care au încercat nenumărate sporturi şi au descoperit în MMA ceva nou şi stimulativ, sau tinerii care abia cunosc sporturile în general. Cât despre cei tineri care descoperă MMA-ul, se poate observa un aspect social al sportului, acesta având un rol important în unele zone urbane, de „casă departe de casă” pentru tinerii dezavantajaţi. Există multe exemple în care structura, disciplina şi asociaţia din clubul de MMA au avut un impact pozitiv asupra vieţilor tinerilor cu probleme, mai mult decât alte sporturi mai accesibile, precum fotbalul şi boxul, de-a lungul generaţiilor.

 

 

Provocarea MMA

Odată cu faptul că MMA-ul trezeşte interesul miilor de noi adepţi în atleţi în fiecare an, sportul are de-a face cu provocări şi de asemenea cu oportunităţi. Există câteva concepţii greşite în întreaga lume care îi blochează dezvoltarea, cea mai dominantă fiind aceea că nu există regulamente şi că, în consecinţă, sportul este destul de periculos. Astfel putem observa cum unele istorisiri despre MMA umbresc prezentul. Un alt factor care mai poate contribui la această imagine negativă este că cineva trebuie să înţeleagă baza tehnicilor pentru a înţelege şi pentru a se bucura de meci. Cu o lipsa totală de înţelegere, un meci de MMA poate părea destul de haotic mai degrabă decât avansat. Totuşi, aceasta nu este o provocare limitată MMA-ului – toate sporturile solicită această înţelegere de bază şi fiecare sport nou va face faţă unei perioade unde atenţia trebuie, prin efort conştiincios, să se transporte în înţelegere şi apoi plăcere, pentru a se dezvoltă în continuare.

Imaginaţi-vă, dacă nu aţi fi văzut niciodată un meci de tenis – nu aţi şti că trimiterea mingiilor în afară liniilor înseamnă out, nu aţi şti că întoarcerea mingei la 190 km/h este o mişcare foarte dificilă, etc. V-aţi mai bucura de meci? Acestea reprezentând sportul în poziţii variate cu un rol important în promovarea adevăratei imagini a MMA-ului prin eforturi pozitive de educaţie şi astfel IMMAF-ul are ca scop să devină remarcabil.

 

 

ANTRENAMENTELE DE MMA SE DESFĂŞOARĂ ÎN ZILELE DE LUNI, MIERCURI ŞI VINERI ÎN INTERVALUL 16.30-18.00, LA SALA DE SPORT A ŞCOLII SPORTIVE (la ştrand).

 

 

Inscrie-te aici
Vezi pagina noastra de facebook