MMA-Mixed Martial Arts

 

Istoric

În lumea artelor marÅ£iale moderne, conceptul de MMA devine din ce în ce mai popular, atât la nivel de iniÅ£iere cât ÅŸi la nivel de performanţă, indiferent dacă vorbim de sportul amator sau de cel profesionist. Departe de a fi un stil în sine, MMA este un concept care promovează o abordare sinergică, oferind practicanÅ£ilor posibilitatea de a îÅŸi alege modul de luptă dintr-o varietate de tehnici ÅŸi metode ce pot aparÅ£ine unor stiluri sau abordări complet diferite. Sistemul de antrenament, numit generic “cross-training” permite acumularea unor abilităţi fizice, precum ÅŸi însuÅŸirea unui bagaj de cunoÅŸtinÅ£e ÅŸi deprideri tehnico-tactice diverse, care depăşesc “graniÅ£ele” ÅŸcolilor ÅŸi stilurilor tradiÅ£ionale.

 

 

Originea conceptului MMA este controversată, oscilându-se între originile elene ale Pankration, sport practicat în cadrul olimpiadelor antice, ÅŸi abordarea “tehnicilor fără formă” exprimată de Bruce Lee în anii ’70. În realitate, ca ÅŸi în cazul multor invenÅ£ii sau concepte noi, principiile care au stat la baza apariÅ£iei MMA au apărut, mai mult sau mai puÅ£in simultan, în locuri diverse, fiind facilitate de libera circulaÅ£ie a informaÅ£iei. Nu întâmplător, deÅŸi conceptul de MMA este practicat în mod sistematizat în cadrul unor ÅŸcoli de arte marÅ£iale cu rădăcini adânci în istorie, “boom-ul” acestui trend a devenit vizibil abia în epoca Internetului.

 

În anul 648 î.Hr. sportul Pankration a fost introdus în Jocurile Olimpice. Acesta poate fi descris ca o combinaÅ£ie între box ÅŸi lupte, meciul începând în poziÅ£ia stand, adesea ajungând într-o poziÅ£ie foarte apropiată de sol, utilizându-se mai multe tipuri de blocaje ÅŸi lovituri. De-a lungul timpului, Pankration a devenit cel mai popular sport olimpic din lumea antică.

Artele marÅ£iale mixte moderne (MMA) reprezintă un sport ce are multe asemănări cu Pankration datorită combinaÅ£iei de tehnici. Nucleul MMA constă în box, precum ÅŸi kick boxing ÅŸi muaythai (thai boxing), lupte (wrestling), libere sau greco-romane, grappling (jiu-jitsu brazilian) ÅŸi judo. DeÅŸi Pankration a fost semnificativ diferit de MMA în sensul că sportul antic ducea lipsă de reguli, provocarea atletică ce vine din combinaÅ£ia unei arii largi de tehnici trezeÈ™te la fel de mult interes în ziua de astăzi precum o făcea ÅŸi în vemurile antice.

Urmărind influenÅ£a MMA-ului în lumea modernă, descoperim popularitatea unui sport similar din Brazilia de la începutul secolului al XX-lea. PracticanÅ£ii din acea perioada, în special familia Gracie, a adus această experienţă în SUA, influenÅ£e care mai apoi au reprezentat baza MMA-ului modern.

 

Prima versiune a tipului de MMA în forma pe care o vedem în ziua de azi a luat naÅŸtere la începutul anilor ’90. În meciurile de promovare cu practicanÅ£i din diferite discipline precum karate, box, lupte ÅŸi altele, multe combinaÅ£ii de la acel moment căutau să identifice cel mai eficient stil de arte marÅ£iale. Pe măsură ce interesul creÅŸtea ÅŸi sportul se dezvolta, atleÅ£ii au început să se antreneze pentru mai mult de o disciplină, pentru a câÅŸtiga un avantaj competitiv mai mare.

La sfârÅŸitul anilor ’90 promoterul american profesionist Ultimate Fighting Championship (UFC) a adoptat regulamentul Comisiei Atletice a statului New Jersey (Regulamentul unificat al MMA) ÅŸi MMA-ul modern din ziua de azi a fost stabilit prin introducerea claselor de greutate, limitelor de timp ÅŸi a sancÅ£ionărilor.

 

Arte marÅ£iale mixte – un sport tehnic

MMA-ul este un sport creat pentru sparring ÅŸi competiÅ£ie. AmbiÅ£ia este de a atinge cel mai înalt nivel atletic posibil, cu cât mai puÅ£ine limitări tehnice posibile, asigurând în acelaÅŸi timp un nivel scăzut de risc pentru practicanÅ£i. Atât în cadrul artelor marÅ£iale din est cât ÅŸi în cele din vest, toÅ£i practicanÅ£ii sunt stimulaÅ£i în spiritul respectului, umilinÅ£ei ÅŸi corectitudinii, o valoare de bază pe care MMA-ul o împărtăşeÅŸte pentru ambele tradiÅ£ii.

Un atlet MMA trebuie introdus în cele trei elemente ale luptei, stand ÅŸi pe sol ÅŸi tranziÅ£ia dintre ele, ÅŸi trebuie să stăpânească un mare număr de tehnici de diferite feluri. AtleÅ£ii remarcabili au avut adesea cariere de succes în alte sporturi înainte de a începe să se antreneze ÅŸi să ia parte la competiÅ£ii de MMA. S-a încercat numărarea tehnicilor utilizate dar nu există un număr absolut – pentru fiecare element există sute. MMA-ul poate fi descris ca cel mai „natural” dintre toate artele marÅ£iale deoarece atletul are aproape un număr infinit de modalităţi pentru a se apăra. De exemplu, dacă este slab la sol poate conduce meciul spre poziÅ£ia stand; dacă oponentul este ofensiv utilizând o anumită tehnică, nu eÅŸti limitat să răspunzi cu aceeaÅŸi tehnică, ci poÅ£i utiliza orice tehnică este mai eficientă pentru tine în acea situaÅ£ie. Fiind atât de complex, solicitând capacităţi extraordinare pentru a-l stăpâni ÅŸi fiind în acelaÅŸi timp atât de intuitiv, sportul devine atât de atractiv pentru practicanÅ£i ÅŸi de asemenea pentru spectatori.

 

Arte marÅ£iale mixte în ziua de azi

MMA-ul a avut o expansiune uriaşă în ultimii ani cu o creÅŸtere a numărului de practicanÅ£i la toate nivelele precum ÅŸi adepÅ£i ÅŸi spectatori. Adesea este referit ca fiind cel mai bine dezvoltat sport din lume ÅŸi există exemple pozitive de dezvoltare peste tot în lume.

 

Cu privire la adepÅ£i, site-urile populare MMA au peste un milion de vizitatori pe lună iar sportul este de asemenea foarte popular ÅŸi la TV. UFC-ul, fiind cel mai mare promotor profesional, a transmis în 150 de ţări ÅŸi în 22 de limbi diferite în întreagă lume.

 

Arte marÅ£iale mixte – o miÅŸcare recreaÅ£ională

 

Datorită popularităţii extraordinare pe care o are MMA-ul ca sport profesional, partea recreaÅ£ională este prea rar discutată, dar asta nu înseamnă că este mai puÅ£in importantă. Odată cu creÅŸterea numărului de atleÅ£i creÅŸte ÅŸi numărul de practicanÅ£i recreaÅ£ionali în înteaga lume. AceÅŸtia sunt oameni care au descoperit că MMA-ul este o formă de exerciÅ£iu extraordinară (deÅŸi MMA-ul recreaÅ£ional este mult mai restrictiv decât MMA-ul profesional, din motive evidente). În ţările unde MMA-ul este bine cunoscut, partea recreaÅ£ională se extinde rapid.

„Grupul Å£intă” al MMA-ului este foarte mare – totul de la cei care anterior au practicat alte arte marÅ£iale ÅŸi vor să se dezvolte ca atleÅ£i până la cei care au încercat nenumărate sporturi ÅŸi au descoperit în MMA ceva nou ÅŸi stimulativ, sau tinerii care abia cunosc sporturile în general. Cât despre cei tineri care descoperă MMA-ul, se poate observa un aspect social al sportului, acesta având un rol important în unele zone urbane, de „casă departe de casă” pentru tinerii dezavantajaÅ£i. Există multe exemple în care structura, disciplina ÅŸi asociaÅ£ia din clubul de MMA au avut un impact pozitiv asupra vieÅ£ilor tinerilor cu probleme, mai mult decât alte sporturi mai accesibile, precum fotbalul ÅŸi boxul, de-a lungul generaÅ£iilor.

 

 

Provocarea MMA

Odată cu faptul că MMA-ul trezeÅŸte interesul miilor de noi adepÅ£i în atleÅ£i în fiecare an, sportul are de-a face cu provocări ÅŸi de asemenea cu oportunităţi. Există câteva concepÅ£ii greÅŸite în întreaga lume care îi blochează dezvoltarea, cea mai dominantă fiind aceea că nu există regulamente ÅŸi că, în consecinţă, sportul este destul de periculos. Astfel putem observa cum unele istorisiri despre MMA umbresc prezentul. Un alt factor care mai poate contribui la această imagine negativă este că cineva trebuie să înÅ£eleagă baza tehnicilor pentru a înÅ£elege ÅŸi pentru a se bucura de meci. Cu o lipsa totală de înÅ£elegere, un meci de MMA poate părea destul de haotic mai degrabă decât avansat. TotuÅŸi, aceasta nu este o provocare limitată MMA-ului – toate sporturile solicită această înÅ£elegere de bază ÅŸi fiecare sport nou va face faţă unei perioade unde atenÅ£ia trebuie, prin efort conÅŸtiincios, să se transporte în înÅ£elegere ÅŸi apoi plăcere, pentru a se dezvoltă în continuare.

ImaginaÅ£i-vă, dacă nu aÅ£i fi văzut niciodată un meci de tenis – nu aÅ£i ÅŸti că trimiterea mingiilor în afară liniilor înseamnă out, nu aÅ£i ÅŸti că întoarcerea mingei la 190 km/h este o miÅŸcare foarte dificilă, etc. V-aÅ£i mai bucura de meci? Acestea reprezentând sportul în poziÅ£ii variate cu un rol important în promovarea adevăratei imagini a MMA-ului prin eforturi pozitive de educaÅ£ie ÅŸi astfel IMMAF-ul are ca scop să devină remarcabil.

 

 

ANTRENAMENTELE DE MMA SE DESFĂŞOARÄ‚ ÎN ZILELE DE LUNI, MIERCURI ÅžI VINERI ÎN INTERVALUL 16.30-18.00, LA SALA DE SPORT A ÅžCOLII SPORTIVE (la ÅŸtrand).

 

 

Inscrie-te aici
Vezi pagina noastra de facebook